Udskriv

Surdej

Ingredienser

Opstart

    Dag 1:

    • 3 dl vand
    • 1 dl hvedemel
    • 1 dl grahamsmel
    • 1 dl rugmel

    Dag 3:

    • 1 spsk. hvedemel
    • 1 spsk. grahamsmel eller rugmel eller halvt af hver
    • 2 spsk. vand

    Opfriskning

    • 1 spsk. hvedemel
    • 1 spsk. grahamsmel eller rugmel eller halvt af hver
    • 2 spsk. vand

    Sådan gør du

    Opstart

    • Bland vand og mel i et glas eller i en skål og rør det godt sammen. 
    • Lad dejen stå på køkkenbordet uden låg i et par dage og kig til den af og til. Hvis dejen skiller, skal der røres i den og hvis den får en tør skorpe, skrabes skorpen af og der røres i den resterende surdej.
    • På dag 3 vil surdejen have godt af en opfriskning, så tilsæt 1 spsk. hvedemel, 1 spsk. grahamsmel eller rugmel (eller halvt af hver) og 2 spsk. vand og rør rundt. 
    • Efter 4-5 dage burde dejen være blevet sur, boble og dufte af mørk øl og så er surdejen klar til brug. Tag den mængde surdej, du skal bruge, kom låg på resten og sæt den på køl.

    Opfriskning

    • Dagen inden surdejen skal bruges tages den ud af køleskabet og der tilsættes tilsæt 1 spsk. hvedemel, 1 spsk. grahamsmel eller rugmel (eller halvt af hver) og 2 spsk. vand og røres rundt. 
    • Lad den stå på køkkenbordet uden låg til næste dag, hvor den så er klar til brug. Tag den mængde surdej, du skal bruge, kom låg på resten og sæt den på køl. Skal surdejen ikke bruges, sættes den bare på køl igen.

    Noter

    En surdej skal passes og har godt af at blive rørt i af og til, når den står i køleskabet. Det er også en god ide at opfriske surdejen en gang om ugen, selvom den ikke skal bruges. En surdej skal altid opfriskes inden brug.
    Når en surdej opfriskes, vil den begynde at boble og vokse. Hvis surdejen opfriskes og den dagen efter ser lidt flad ud, er det en god ide at opsfriske surdejen igen og så lade den hvile en times tid eller to før den tages i brug. Surdejen skal være fyldt med bobler før brug.