Varme hveder med grahamsmel

Opskrift på grove varme hveder

På fredag er det store St. Bededag og det betyder, at vi nu er inde i den meget korte hvede-sæson. Jeg plejer at bage varme hveder en gang eller to i løbet af sæsonen og årets første portion ville jeg bage i dag. Da jeg er godt i gang, finder jeg ud af, at jeg overhovedet ikke har hvedemel nok og kommer i stedet lidt grahamsmel i. Først blev jeg lidt skuffet, for nu havde jeg virkelig glædet mig til at sætte tænderne i en kridhvid hvede med tandsmør, men da hvederne var færdige, kunne jeg slet ikke få armene ned. Hold nu op, hvor blev de gode. Luftige, bløde og pæne varme hveder med grahamsmel. De er selvfølgelig en lille smule grovere end de almindelige af slagsen, men det gør dem faktisk kun bedre, synes jeg.

Vi spiser altid varme hveder med forskelligt pålæg til aftensmad dagen før St. Bededag. Jeg tænker, at jeg i år vil bage disse grove varme hveder til formålet, men hvor jeg skruer yderligere op for indholdet af grahamsmel. Jeg tænker, at bollen sagtens kan bære 200 gram grahamsmel og så kun 350 gram hvedemel. Ved at skrue op for indholdet er fuldkornsmel, mætter bollerne mere og det er ret fint, når de nu skal udgøre et aftensmåltid.

Læs også: Havregrynsboller

Varme hveder med grahamsmel

Find den nemme opskrift på varme hveder med grahamsmel her:

Varme hveder med grahamsmel

12 stk.
Ingredienser
 • 25 gram gær
 • 2 dl mælk gerne sødmælk
 • 75 gram smør
 • 2 æg
 • 3 spsk. sukker
 • 1 tsk. kardemomme
 • 1 tsk. salt
 • 100 gram grahamsmel
 • 450 gram hvedemel cirka
Fremgangsmåde
 • Smelt smøren og bland mælken i. Når blandingen er lillefingervarm hældes den over den smuldrede gær i en skål.
 • Rør rundt til gæren er opløst og tilsæt så æg, sukker, kardemomme og salt.
 • Rør grahamsmelet i.
 • Rør hvedemelet i lidt af gangen og ælt til dejen er smidig, men ret klistret.
 • Lad dejen hæve 60 minutter før den hældes ud på et meldrysset bord og deles i 12 lige store stykke (cirka 80 gram pr. bolle).
 • Stil bollerne i et ovnfast fad (cirka 25 x 30 cm). Det skal enten være smurt med smagsneutral olie eller smør eller belægges med bagepapir. Bollerne skal stå så tæt, at de lige præcis ikke rør hinanden.
 • Lad hvederne efterhæve i 60 minutter før de bages ved 200 grader i 10-13 minutter.
 • Lad bollerne køle lidt af før de vendes ud af fadet.
 • Skær bollerne midt over, rist dem og nyd dem med rigelige mængder koldt smør.

Er du mere til de helt hvide hveder, så finder du opskriften på helt almindelige varme hveder her.

Varme hveder med grahamsmel

Instagram og Facebook

Følg mig gerne på Instagram (@lifebynan), hvor jeg dagligt deler hverdagsglimt og madinspiration. Jeg har også en Facebookside (LifeByNan), hvor jeg altid smider et link op til nye blogindlæg.