Koldhævede boller

Nem opskrift på koldhævede boller

For en halvanden måneds tid siden besluttede jeg mig for at finde den nemmeste opskrift på koldhævede boller. En opskrift, der ikke krævede røremaskine og surdej. En opskrift så simpel, at jeg ville kunne overskue at smække en dej sammen fredag aften og bage dem lørdag morgen.

Instagram bugner af perfekt bagværk. Smukke hjemmebagte rundstykker, brød med en blomsterridset skorpe og surdejsboller med store lufthuller. Bageambitionerne er på toppen – mine egne inklusive. Men når det at bage en portion boller, bliver til et projekt, så får man det ikke gjort. Når det at bage boller, ikke er noget man bare lige gør, så er det sgu nemmere at købe en pose fra frost i supermarkedet. Er jeg den eneste, der har det sådan?

Nu har jeg fundet en opskrift, der er en smule grov, men stadigvæk lys og luftig. En opskrift, jeg kan røre sammen på 5 minutter i en skål uden røremaskine. En opskrift, jeg kan huske i hovedet. En opskrift, der ikke skal efterhæve ved stuetemperatur om morgenen, men bare bliver klattet direkte fra køleskab på bageplade og så ind i ovnen i 20 minutter. Ingen besværligheder. Bollerne bliver ikke de kønneste, men de smager skønt og holder sig fint friske til dagen efter. Dermed har vi hjemmebagte boller på morgenbordet hver lørdag og søndag uden at det kræver det store af mig. Det er helt perfekt. Den nemme opskrift finder du lige herunder.

Læs også: Bananpandekager med havregryn

Koldhævede boller

Find den nemmeste opskrift på koldhævede boller her:

Koldhævede boller

15 stk.
Ingredienser
 • 1/4 pakke gær cirka 12 gram
 • 5 dl vand
 • 1 dl yoghurt, creme fraiche eller skyr mælk kan også bruges i mangel af bedre
 • 1 tsk. sukker
 • 1/2 tsk. salt
 • 200 gram grahamsmel
 • 500 gram hvedemel
Fremgangsmåde
Aftenen før
 • Smuldr gæren i en skål og opløs den i vandet.
 • Tilsæt yoghurt, sukker og salt. Rør rundt til sukker og salt er opløst.
 • Tilsæt grahamsmel og rør rundt.
 • Tilsæt hvedemel og rør dejen godt sammen. Dejen skal være klistret, men ikke flydende.
 • Sæt skålen overdækket i køleskabet natten over.
Morgenen efter
 • Tænd ovnen på 200 grader (almindelig ovn).
 • Fordel dejen som klatter på en bageplade beklædt med bagepapir. Brug to skeer og dyp dem jævnligt i vand, så dejen ikke hænger fast.
 • Bag bollerne i ovnen i cirka 20 minutter.
Koldhævede boller