Varme hveder

Ved I godt, hvilken dag det er i morgen? Og ved I godt hvad det betyder? Det gør I stensikkert, men jeg fortæller jer det lige alligevel, så jeg er sikker på, at jeg har alle med. I morgen er St. Bededag og det betyder jo selvfølgelig så, at det i dag er St. Hvededag – en af mine absolutte yndlingsdage! Findes der andre dage på året, hvor det er fuldkommen lovligt at spise det hvideste, blødste brød med tandsmør til aftensmad? Ikke mig bekendt og derfor skal det selvfølgelig gøres med manér. Denne opskrifter på varme hveder er ikke blot nem, men giver også et, ifølge mig, perfekt resultat!

Det er egentlig lidt sjovt, at vi spiser hveder dagen før St. Bededag og ikke på selve dagen, som jo egentlig var det, der oprindeligt var planen med hvederne. Som jeg har forstået det, bagte bagerne jo hvederne dagen før, fordi de ikke måtte arbejde på St. Bededag. Jeg læste engang et sted, at den eneste grund til, at vi i dag spiser hveder aftenen før St. Bededag er fordi vi aldrig har kunne holde fingrene fra de lækre nybagte hvedeboller og altså ikke havde lyst til at vente med at smage til dagen efter. Det giver ret god mening for mig! Ha.

Læs også: Nemme, koldhævede morgenboller

Varme hveder

Varme hveder
16 stk.

50 gram gær
2 dl mælk
150 gram smør
2 æg
3 spsk. sukker
1 tsk. kardemomme
½ tsk. salt
450 gram hvedemel (cirka)

1 sammenpisket æg til pensling

Smelt smøren og bland mælken i. Når blandingen er lillefingervarm hældes den over den smuldrede gær i en skål. Rør rundt til gæren er opløst og tilsæt så æg, sukker, kardemomme og salt. Rør hvedemelet i lidt af gangen og ælt til dejen er smidig, men ret klistret. Lad dejen hæve 30 minutter før den hældes ud på et meldrysset bord og æltes godt igennem med lidt mere mel. Form dejen til 16 boller og stil dem på en bradepande beklædt med bagepapir. De skal stå så tæt, at de lige præcis ikke rør hinanden. Lad hvederne efterhæve i 30 minutter før de pensles med æg og bages ved 200 grader i 10-13 minutter. Skær bollerne midt over, rist dem og nyd dem med rigelige mængder koldt smør.

Varme hveder