Koldskål og sundere kammerjunkere

Jeg elsker koldskål! Sidste sommer, da jeg sad i min sauna af en lejlighed og svedende knoklede med min specialeopgave, levede jeg stort set af koldskål. Det var nemt, det kølede mig lidt ned og de mange kammerjunkere gav mig sukkerchok og energi til at skrive lidt mere. I år har jeg intet speciale at skrive (heldigvis), men koldskål skal jeg da stadigvæk have. Sukkerindholdsmæssigt er selve koldskålen jo ikke så slem, men det er de kammerjunkere man kan købe derimod. De sidste to uger har jeg derfor eksperimenteret lidt med at lave kammerjunkere selv og jeg synes selv, at dette endelige resultatet blev ret så lækkert. Disse kammerjunkere er uden hvedemel og uden hvidt sukker, og så er de oven i købet super nemme at lave. De bliver ikke lige så sprøde som købeudgaven og er heller ikke lige så hvinende søde, men jeg synes selv, at de er et super fint alternativ.

Læs også: Vietnamesisk iskaffe

Koldskål og sundere kammerjunkere

Koldskål
Cirka 2 L

4 æggeblommer
4 spsk. kokossukker (rørsukker kan også bruges)
1 vaniljestang
1 L tykmælk
1 L kærnemælk
1-2 spsk. citronsaft (evt. lidt mere)

Pisk æggeblommerne hvide og luftige sammen med kokossukker og kornene fra vaniljestangen. Pisk så tykmælk i lidt af gangen og derefter kærnemælken. Rør citronsaften i og smag til. Måske du ønsker den lidt mere syrlig? Kom de tomme vaniljestænger i koldskålen og stil den i køleskabet indtil servering.

Koldskål og sundere kammerjunkere

Kammerjunkere
Cirka 30 stk.

100 gram havregryn
75 gram mander
50 gram blødt smør
1 spsk. kokossukker
1 spsk. citronsaft
1 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljepulver
½ tsk. kardemomme
1 æggehvide (gem blommen til koldskålen)

Blend havregryn og mandler til mel i en foodprocessor. Kom de øvrige ingredienser i foodprocessoren og brug pulsfunktionen til du har en smuldret masse. Saml dejen og form dejen til små kugler, som trykkes flade. Jeg vejede dejen af, så alle kammerjunkere blev cirka lige store. Jeg synes, at 9-11 gram pr. kammerjunk giver en passende størrelse. Bag kammerjunkerne i ovnen ved 175 grader i 15-20 minutter og lad dem efterfølgende køle helt af på en bagerist.

Koldskål og sundere kammerjunkere

 • WEEKEND! Hvor er det tiltrngt Vi skyder weekenden i gang
 • Jeg er hjemme med en lille syg mus i dag
 • Det er srme blevet efterr Jeg overvejer kraftigt at skifte
 • Sprde bnnefritter Vi skulle have haft en lkker pastaret med
 • Sidste uge stod i sygdommens tegn Frst Mille s Magnus
 • I morgen er det fredag og s er der kun
 • Fredagsburger Helt simpel og helt perfekt  burger
 • Biksemad Nr lillefisen bliver ringet syg hjem fra dagplejen