Hønsebouillon

Sådan laver du nemt en hjemmelavet hønsebouillon

Hønsebouillon er super nemt at lave og så smager det bare af meget mere end de der bouillonterninger, man kan købe i en papæske. Først svitser man skrogene og derefter kommer man lidt forskellige grøntsager i. Jeg plejer at bruge løg, hvidløg, gulerødder og pastinak. Så er det i med lidt krydderurter og til slut en god sjat eddike. Eddiken skulle efter sigende hjælpe gelatinen ud af knoglerne. Hele molevitten dækkes med vand og så skal bouillonen bare stå og simre i en time til halvanden. Bouillonen sies og koges ind til en fond. Jo mere du koger den ind, jo mørkere bliver den i farven og jo kraftigere bliver smagen. Hæld den i et glas og lad den køle helt af. Bouillonen kan kun holde sig 2-3 dage i køleskabet, men er frysegnet.

Når du så fx skal bruge 5 dl hønsebouillon til en opskrift, så tager du bare den portion hønsefond, du har lavet og fortynder med vand til 5 dl. Det er dog vigtigt, at du ikke fortynder bouillonen så meget, at den ikke længere smager af noget! Brug din sunde fornuft. Jeg vil sige, at en fond kogt på 1-2 skrog ikke kan fortyndes til mere end til 1 liter.

Brug fx din hønsebouillon til denne cremede risotto med svampe.

Læs også: Risfad med kylling, karry og grønt – alt-i-et-fad

Hønsebouillon

Find den nemme opskrift på hjemmelavet hønsebouillon her:

Hjemmelavet hønsebouillon

Ingredienser
 • Skrog fra 1-2 høns
 • 2 gulerødder
 • 1 persillerod eller pastinak
 • 1 løg
 • 3 fed hvidløg
 • 1 håndfuld persille inkl. stilke
 • 2-3 laurbærblade
 • 10 peberkorn
 • 2 spsk. æbleeddike
 • 1,5 liter vand cirka
 • Olivenolie til stegning
Fremgangsmåde
 • Brun skrogene godt i olien i en stor gryde.
 • Skær gulerødderne, persilleroden/pastinakken og løget i grove stykker og kom dem i gryden.
 • Knus hvidløgsfedene og kom også dem i gryden.
 • Svits det hele godt og tilsæt så persille, laurbærblade, peberkorn og æbleeddike og dæk det hele med vand.
 • Lad bouillonen koge i 1-1,5 time før den sies. Væsken hældes over i en ny gryde og reduceres.
 • Reducer til du ikke gider mere – jeg plejer at reducere, til mængden er halveret, men denne gang glemte jeg den på komfuret og fik kogt den ind til cirka 2 dl (hvilket nok også er grunden til den meget mørkebrune farve).
 • Hæld bouillonen i et glas og lad den køle helt af. Bouillonen kan kun holde sig 2-3 dage i køleskabet, men er frysegnet.
Noter
Tip! Fedtet vil samle sig øverst og skrabes af før bouillonen skal bruges eller fryses. Jeg plejer at bruge fedtet til at stege ting og sager i.
Tip! Når jeg så fx skal bruge 7 dl hønsebouillon til en opskrift, så tager jeg bare den portion hønsefond jeg har lavet og fortynder med vand til 7 dl. Det er dog vigtigt, at du ikke fortynder bouillonen så meget, at den ikke længere smager af noget!

Gem kyllingeskrog og ben i fryseren

Husk at det ikke kun er skrog fra hele kyllinger, du kan koge bouillon på. Du kan også sagtens gemme ben fra kyllingelår. Da jeg var på madlavningskursus i Vietnam fandt jeg ud af, hvor undervurderet kødet fra kyllingelår er og efter, at jeg er kommet hjem, har jeg derfor stort set ikke købet andet. Jeg skærer simpelthen bare kødet af lårene og bruger det de steder, hvor jeg normalt ville have brugt kyllingebryster eller kyllingeinderfileter skåret i tern. Kødet fra lår smager simpelthen bare så meget bedre og er meget mere saftigt – og så giver det mig en masse lækre ben, som jeg kan koge bouillon af. Win. Jeg gemmer benene i en frysepose i fryseren og når jeg har hvad der svarer til skroget fra 1-2 høns, så koger jeg en bouillon.

Læs også: Aftensmad med kylling – opskrifter på nemme hverdagsretter

Hønsebouillon

Instagram og Facebook

Følg mig gerne på Instagram (@lifebynan), hvor jeg dagligt deler hverdagsglimt og madinspiration. Jeg har også en Facebookside (LifeByNan), hvor jeg altid smider et link op til nye blogindlæg.