hønsebouillon

Hønsebouillon er super nemt at lave og så smager det bare af meget mere end de der bouillonterninger, man kan købe i en papæske. Da jeg var på madlavningskursus i Vietnam fandt jeg ud af hvor undervurderet kødet fra kyllingelår er og efter, at jeg er kommet hjem, har jeg derfor stort set ikke købet andet. Jeg skærer simpelthen bare kødet af lårene og bruger det de steder, hvor jeg normalt ville have brugt kyllingebryster eller kyllingeinderfileter skåret i tern. Kødet fra lår smager simpelthen bare så meget bedre og er meget mere saftigt – og så giver det mig en masse lækre ben, som jeg kan koge bouillon af. Win. Jeg gemmer benene i en frysepose i fryseren og når jeg har hvad der svarer til skroget fra 1-2 høns, så koger jeg en bouillon. Denne opskrift er en grundopskrift på hønsebouillon, så andre grøntsager, krydderurter og krydderier kan altså også sagtens bruges.

Brug fx din hønsebouillon til denne cremede risotto med svampe.

hønsebouillon

Hjemmelavet hønsebouillon

Skrog fra 1-2 høns
2 gulerødder
1 persillerod eller pastinak
1 løg
3 fed hvidløg
1 håndfuld persille inkl. stilke
2-3 laurbærblade
10 peberkorn
2 spsk. æbleeddike
Cirka 1,5 L vand
Kokosolie eller andet fedtstof til stegning

Brun skrogene godt i fedtstoffet i en stor gryde. Skær gulerødderne, persilleroden/pastinakken og løget i grove stykker og kom dem i gryden. Knus hvidløgsfedene og kom også dem i gryden. Svits det hele godt og tilsæt så persille, laurbærblade, peberkorn og æbleeddike og dæk det hele med vand. Lad bouillonen koge i 1-1,5 time før den sies. Væsken hældes over i en ny gryde og reduceres. Reducer til du ikke gider mere – jeg plejer at reducere, til mængden er halveret, men denne gang glemte jeg den på komfuret og fik kogt den ind til cirka 2 dl (hvilket nok også er grunden til den meget mørkebrune farve). Hæld bouillonen i et glas og lad den køle helt af. Bouillonen kan kun holde sig 2-3 dage i køleskabet, men er frysegnet.

Tip! Fedtet vil samle sig øverst og skrabes af før bouillonen skal bruges eller fryses. Jeg plejer at bruge fedtet til at stege ting og sager i.

Tip! Når jeg så fx skal bruge 7 dl hønsebouillon til en opskrift, så tager jeg bare den portion hønsefond jeg har lavet og fortynder med vand til 7 dl. Det er dog vigtigt, at du ikke fortynder bouillonen så meget, at den ikke længere smager af noget!

hønsebouillon