Opskrift på opstart og pasning af surdej
Jeg har længe tænkt, at jeg ville i gang med at bage lækkert surdejsbrød, men hele det der surdejsprojekt har altså virket lidt for uoverskueligt for mig. En dag besluttede jeg mig for, at nu skulle det altså være. Jeg researchede lidt på internettet, tog lidt her og lidt der, og endte ud med denne fremgangsmåde. Og den virker! Jeg opstartede surdejen en søndag, kiggede til den et par gange om dagen og om torsdagen var den så klar til brug. Jeg tog 1 dl fra til de surdejsboller, I kan finde opskriften på længere nede, og satte resten i køleskabet. Siden har jeg bagt et utal af surdejsboller og jeg oplever, at min surdej kun bliver nemmere og nemmere at arbejde med og giver et bedre og bedre resultat. Herunder deler jeg opskriften på hvordan man starter en surdej op og på hvordan man passer den, så man gang på gang kan hive det lækreste surdejsbrød ud af ovnen.
Læs også: Nemme, koldhævede morgenboller (med eller uden surdej)
Surdej
Ingredienser
Opstart
Dag 1:
- 3 dl vand
- 1 dl hvedemel
- 1 dl grahamsmel
- 1 dl rugmel
Dag 3:
- 1 spsk. hvedemel
- 1 spsk. grahamsmel eller rugmel eller halvt af hver
- 2 spsk. vand
Opfriskning
- 1 spsk. hvedemel
- 1 spsk. grahamsmel eller rugmel eller halvt af hver
- 2 spsk. vand
Fremgangsmåde
Opstart
- Bland vand og mel i et glas eller i en skål og rør det godt sammen.
- Lad dejen stå på køkkenbordet uden låg i et par dage og kig til den af og til. Hvis dejen skiller, skal der røres i den og hvis den får en tør skorpe, skrabes skorpen af og der røres i den resterende surdej.
- På dag 3 vil surdejen have godt af en opfriskning, så tilsæt 1 spsk. hvedemel, 1 spsk. grahamsmel eller rugmel (eller halvt af hver) og 2 spsk. vand og rør rundt.
- Efter 4-5 dage burde dejen være blevet sur, boble og dufte af mørk øl og så er surdejen klar til brug. Tag den mængde surdej, du skal bruge, kom låg på resten og sæt den på køl.
Opfriskning
- Dagen inden surdejen skal bruges tages den ud af køleskabet og der tilsættes tilsæt 1 spsk. hvedemel, 1 spsk. grahamsmel eller rugmel (eller halvt af hver) og 2 spsk. vand og røres rundt.
- Lad den stå på køkkenbordet uden låg til næste dag, hvor den så er klar til brug. Tag den mængde surdej, du skal bruge, kom låg på resten og sæt den på køl. Skal surdejen ikke bruges, sættes den bare på køl igen.
Noter
Surdejsboller
Ingredienser
- 1 dl surdej
- 1/4 pakke gær
- 4 1/2 dl koldt vand
- 1 tsk. salt
- 1 spsk. akaciehonning
- 100 gram rugmel
- 100 gram grahamsmel
- 400 gram hvedemel cirka
Fremgangsmåde
- Rør gæren ud i vandet og tilsæt surdejen.
- Tilsæt salt, akaciehonning og mel og rør i dejen i 10-12 minutter - det er guld værd med en røremaskine! Dejen skal være klistret, men skal slippe siderne på skålen.
- Hæld dejen over i en (stor) oliesmurt skål, dæk den til og sæt den i køleskabet natten over.
- Næste morgen skal dejen lige stå en times tid ved stuetemperatur før den hældes ud på et meldækket bord.
- Varm ovnen op til 200 grader med bagepladen indeni.
- Hak dejen ud i passende stykker og flyt forsigtigt stykkerne over på et stykke bagepapir. Det er vigtigt ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne vil briste.
- Hiv bagepapiret over på den varme bageplade og bollerne i 15-18 minutter eller til de er gyldne og flot hævede.
Instagram og Facebook
Følg mig gerne på Instagram (@lifebynan), hvor jeg dagligt deler hverdagsglimt og madinspiration. Jeg har også en Facebookside (LifeByNan), hvor jeg altid smider et link op til nye blogindlæg.
Hvornår tager jeg surdej fra til næsten gang. Mvh. Jonna
Hej Jonna. Jeg bruger aldrig en hel portion surdej, så jeg sætter bare resten tilbage i køleskabet efter opfriskning. Så vokser mængden stille og roligt jo flere gange jeg opfrisker 🙂
Hejsa
Jeg vil bare lige sige, at du er den første der har fået mig til at fatte alt det der med surdej (ja, jeg er åbenbart lidt dummere end andre folks børn ) Så nu er det bare om at komme i gang med at bage Rigtig god weekend
Hej Mette 🙂 Det er jeg da glad for at høre. Krydser fingre for, at du får bagt en masse lækkert surdejsbrød 🙂