Surdej

Pernille, der gæstede bloggen med disse lækre brownie-cookies, da jeg var ude at rejse, frister ofte med de lækreste koldhævede surdejsboller på sin Instagram-profil. Jeg har længe tænkt, at jeg ville i gang, men hele det der surdejsprojekt har altså virket lidt for uoverskueligt for mig. Sidste lørdag, da Pernille endnu engang flashede hendes lækre surdejsboller, besluttede jeg mig for, at nu skulle det altså være. Jeg researchede lidt på internettet, tog lidt her og lidt der, og endte ud med denne fremgangsmåde. Og den virker! Jeg opstartede surdejen søndag, rørte i den tre gange om dagen og torsdag var den så klar til brug. Jeg tog 1 dl fra til de surdejsboller du kan finde opskriften på længere nede, gemte 1 dl i køleskabet og smed resten ud. Bollerne blev så gode, at der formentlig ikke går ret lang tid, før jeg skal i gang med en “opfriskning” af min surdej.

Surdejsboller

Surdej

Opstart
3 dl vand
1 dl hvedemel
1 dl grahamsmel
1 dl rugmel

Opfriskning
1 dl “gammel” surdej
2 dl vand
1 dl hvedemel
½ dl grahamsmel
½ dl rugmel

Opstart
Bland vand og mel i en skål og rør det godt sammen. Læg et låg løst på, så dejen kan få luft og lad den stå på køkkenbordet i 4-6 dage. Rør i den tre gange om dagen. Når dejen er blevet sur og dufter af mørk øl, er den klar til brug. Tag den mængde surdej, du skal bruge, gem 1 dl i køleskabet og smid resten ud.

Opfriskning
Dagen inden du skal bruge surdejen næste gang, tager du den ene 1 dl, du havde gemt i køleskabet og hælder op i en skål. Den røres så godt sammen med vand og mel (mængderne er beskrevet under “opfriskning”). Læg et låg løst på og lad den stå på køkkenbordet til næste dag, hvor den så er klar til brug. Igen tager du den mængde surdej du skal bruge, gemmer 1 dl i køleskabet og smider resten ud.

Surdejsboller

Opskriften på surdejsbollerne stammer fra ovennævnte Pernille – og tjek lige de lufthuller der!

Pernilles surdejsboller
12 stk.

1 dl surdej
1/4 pakke gær
4 1/2 dl koldt vand
1 tsk. salt
1 spsk. akaciehonning
100 gram rugmel
100 gram grahamsmel
400 gram hvedemel (cirka)

Rør gæren ud i vandet og tilsæt surdejen. Tilsæt salt, akaciehonning om mel og rør i dejen i 10-12 minutter – det er guld værd med en røremaskine! Dejen skal være klistret, men skal slippe siderne på skålen. Hæld dejen over i en (stor) oliesmurt skål, dæk den til og sæt den i køleskabet natten over. Næste morgen skal dejen lige stå en times tid ved stuetemperatur før den hældes ud på et meldækket bord. Varm ovnen op til 200 grader med bagepladen indeni. Hak dejen ud i passende stykker og flyt forsigtigt stykkerne over på et stykke bagepapir. Det er vigtigt ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne vil briste. Jeg dryssede lidt forskellige kerner og frø ud over bollerne, før jeg hav bagepapiret over på den varme bageplade. Bollerne skal bages i 15-18 minutter eller til de er gyldne og flot hævede.

 

  • At spise denne sde havregrd med banan til morgenmad varhellip
  • Kan vi ikke lige tage en sndag mere? sndag
  • Startede morgenen med en grd til at varme mig phellip
  • Sndag starter langsomt
  • Efterr S lnge det ikke regner og blser er dennehellip
  • Menuen herhjemme stod i dag p kylling vendt i ghellip
  • Ville give alt for en hjemmelavet pizza til aftensmad ihellip
  • Bagt pasta med kylling og bacon er en favorit herhjemmehellip