DMZ

Den 13. november forlod vi Son Trach og satte kursen mod Dong Ha. Dong Ha er en mellemstor by beliggende lige syd for den demilitariserede zone, DMZ, der under Vietnamkrigen agerede grænse mellem nord og syd. Vi havde læst os frem til, at der faktisk ikke var så meget krigshistorisk tilbage at se i hverken Dong Ha eller i DMZ, så en privat guide fyldt med viden om krigen ville være guld værd. Det råd tog vi til os og købte en tur med guiden Hoa. Hoa var en rigtig fin guide, som havde en masse at fortælle – han var alle pengene værd og mere til!

dmz-16

Turen startede med et besøg på Mine Action Visitor Center. Her fandt vi ud af, at den provins vi befandt os i, var den mest bombede del af Vietnam under krigen og den dag i dag har store dele af Vietnam stadigvæk problemer med UXO’s (unexploded ordinances) i form af miner, bomber og indhold fra klyngebomber. Efter krigen måtte befolkningen selv rydde marker og veje for bomber ved hjælp at lange bambusstænger – en langt fra sikker metode. Det var først mange år efter at USA og andre vestlige lande gik ind med hjælp og økonomisk støtte, så uddannede bombe- og mineryddere kunne begynde det store oprydningsarbejde. Det er estimeret at cirka 10 % af de nedkastede bomber ikke detonerede ved nedslag og cirka 20 % af de små bomber i klyngebomberne heller ikke detonerede – det er altså virkelig mange! På museet hang der et kort fyldt med røde prikker – én prik for hvert uheld der var sket på grund af udetonerede bomber. Skræmmende!

dmz-2

Efter museumbesøget viste Hoa os den eneste tilbageværende krigsrelaterede bygning i Dong Ha – en amerikansk hangar. Den var klemt inde mellem husene, ret medtaget og de omkringboende lokale brugte den til opbevaring. Vi så også et par kampvogne, helikoptere og antiluftskytskanoner, der var blevet brugt under krigen og vi besøgte den amerikanse Doc Mieu Firebase, som den dag i dag “bare” er en bakke med et monument på toppen. Alle disse ting havde været ret så ligegyldige at se uden en guide, men i kombination med Hoa’s fortællinger, var det faktisk virkelig interessant.

dmz-3

dmz-4

dmz-5

dmz-10

Vi besøgte også Truong Son National Soldier Cemetery, hvor omkring 10.000 nordvietnametiske soldater ligger begravet. Hoa fortalte, at de dræbte amerikanske soldater blev fløjet til USA og alle de dræbte sydvietnamesiske soldater blev fragtet til deres hjemby, hvor de blev begravet. De dræbte nordvietnamesere blev begravet der, hvor de døde og er først senere blev gravet op og begravet igen på kirkegården. På alle gravstene var skrevet “Liệt sĩ”, hvilket betyder martyr. Nordvietnameserne fik nemlig modsat amerikanerne og sydvietnameserne ingen økonomisk gevinst ud af at melde sig ind i hæren – ifølge Hoa gjorde de det fordi de gerne ville kæmpe for deres land med livet som indsats og i dag bliver de derfor set som martyrer.

dmz-8

dmz-9

Vi spiste frokost før vi krydsede den bro over Ben Hai floden, der under krigen havde været den officielle grænseovergang fra nord til syd. Dengang var der en politistation, nogle tårne med højtalere til propaganda og et flag på hver side af floden. Det hele inklusiv bro blev ødelagt under krigen, men efterfølgende har man rekonstrueret broen og bygningerne – dog kun på nordsiden. Sydsiden har fået et lille skilt med ordene “Sai Gon government (southern) flagpole site” i stedet for en reel flagstang – ret skørt!

dmz-13

dmz-14

dmz-11

Turen sluttede af med et besøg i Vinh Moc tunnelerne. Det to kilometer lange tunnelsystem i tre etager blev gravet i hånden af civile på bare 18 måneder. Øverste etage var til mad og medicin, anden etage var til beboelse og sidste etage var til tøjvask og våbenopbevaring. I tunnelerne kunne de civile bo i sikkerhed under den massive bombning af området. Tunnelerne var meget små og “familie-rummene”, som Hoa kaldte dem, var kun omkring tre kubikmeter store. Derudover havde de selvfølgelig ingen strøm til lys, så de måtte bruge olielamper til at oplyse hele tunnelsystemet op og så var der varmt som bare pokker. Vi var nede i tunnelerne i omkring 20 minutter og det var nærmest for længe – tænk at folk faktisk har boet dernede! Hoa fortalte, at i alt 17 babyer blev født under jorden – og de lever alle i dag. Sikke da en start på livet.

dmz-17

dmz-19

dmz-20

Instagram og Facebook

Følg mig gerne på Instagram (@lifebynan), hvor jeg dagligt deler hverdagsglimt og madinspiration. Jeg har også en Facebookside (LifeByNan), hvor jeg altid smider et link op til nye blogindlæg.

No images found!
Try some other hashtag or username