I lørdags fejrede vi min kærestes fødselsdag. I alt var vi 10 personer, der skulle presses ind i vores lille stue og det var altså noget af et puslespil. Heldigvis havde vi prøvet det før, så vi kendte rutinen – ud med sofabordet og ind med et ekstra spisebord. Sæt dig og bliv siddende. Denne gang var vi dog ekstra udfordret, da min kæreste havde besluttet at grille kødet til hovedretten. Når det ekstra spisebord først blev sat op, var der ikke meget plads til bevægelse – og det var fuldstændig udelukket at få adgang til altanen. Der måtte tænkes kreativt og resultatet blev, at vi serverede en stående tapas til forret. I mens gæsterne nippede af tapas-buffeten og drak et glas kold hvidvin, kunne min kæreste grille kødet færdigt. Når kødet så var færdigt og båret ind i køkkenet, blev det ekstra bord hurtigt sat op og dækket og så var vi ellers klar til hovedretten.

Tapas-3

Røget ørredsalat i salatbåde

300 g tilberedte ørredfileter (eller laks)
200 g røget ørred (eller laks)
75 g syltede agurker
3 tsk. kapers
2 spsk. cremefraiche 38%
2 spsk. mayonnaise
2 spsk. hakket dild

Riv de tilberedte ørredfileter fra hinanden med to gafler. Skær den røgede ørred ud i tern og bland med ørredfileterne. Hak de syltede agurker og kapers fint og bland med fisken. Rør cremefraiche, mayonnaise og hakket dild i og smag til med salt. Jeg serverede ørredsalaten i små salatbåde.

Sticks med tomat og mozeralla
Cherrytomater
Frisk mozzarella i kugler
Frisk basilikum

Sæt en cherrytomat, en blad frisk basilikum og en kugle mozzarella på en tandstik. Kan eventuelt serveres med en pesto til at dyppe i. Det kunne for eksempel være denne klassiske pesto.

Tapas-1

Minimadder

Fuldkornstoastbrød
Olivenolie

Skær toastbrødene ud i små tern, eller brug en rund udstikkerform til at få fine små runde stykker. Pensl stykkerne med olivenolie og giv dem 20 minutters tid i ovnen ved 100 grader til de er sprøde.

Oliventapenade
100 gram udstenede sorte oliven
1 tsk. kapers
1 fed presset hvidløg
1 spsk. olivenolie
Salt

Blend oliven, kapers, hvidløg og olivenolie godt sammen. Smag til med salt. Smør oliventapenaden ud på de små stykker ristede toastbrød.

Spinat og parmaskinke
1 håndfuld spinat
1 pakke parmaskinke
Smøreost med hvidløg og/eller urter

Smør de små stykker ristede toastbrød med smøreost og top med spinat og parmaskinke.

Tapas-2

Rejesalat på agurkeskiver

350 gram rejer
1/2 porre
2 spsk. cremefraiche 38%
2 spsk. mayonnaise
1 tsk. dijonsennep
Lidt citronsaft
Salt og peber

Bland cremefraiche med mayonnaise og sennep. Smag til med citronsaft, salt og peber. Snit porren fint og bland herefter rejer og porrer i dressingen og lad det stå og trække et par timer. Jeg serverede rejsesalaten på et par agurkeskiver.

Paprikamandler

4 spsk. citronsaft
4 tsk. flagesalt
2 tsk. paprika
½ tsk. cayennepeber
1 tsk. akaciehonning
300 g mandler

Bland citronsaft, salt, paprika og cayennepeber i en skål og vend nødderne rundt deri. Fordelt nødderne på en bageplade beklædt med bagepapir og rist dem i ovnen ved 175 grader i 12-15 min.