Rustikke morgenboller og et par gode bagetips

Jeg vågnede tidligt i morges og tænkte, at jeg ville forkæle min kæreste med nybagte boller. Jeg listede ud i køkkenet og rørte dejen sammen og mens den hævede, hoppede jeg i løbetøjet og fik 5 rolige km ind på kontoen. Hjemme igen kom bollerne i ovnen og 20 minutter senere havde jeg skønne friskbagte boller. Perfekt start på lørdagen, hvis du spørg mig. Opskriften synes jeg selvfølgelig ikke, at I skal snydes for, men først lige et par bagetips:

Tip nr. 1: Jeg har altid min gær liggende fryseren, for har jeg den i køleskabet, så når den altid at blive for gammel. Når jeg så skal bruge gæren, tager jeg den ud af fryseren, skær den i mindre stykker og kommer stykkerne i den væske, jeg skal bage med, og lader den tø op under omrøring. Det tager ikke andet et par minutter ekstra og gør, at en sjælden bager som mig, altid kan have en pakke gær liggende. Nogle siger, at mange af gærcellerne dræbes ved nedfrysning, men jeg har ikke kunne mærke en forringelse af hæveevnen ved at bruge frosset gær i forhold til at bruge gær, der ikke har været frosset.

Tip nr. 2: Syrnede mælkeprodukter gør noget godt for bagværk og det behøver ikke nødvendigvis være en neutral en af slagsen. Hertil morgen brugte jeg fx min kærestes Peach Melba frugtyoghurt og det fungerede helt perfekt – og nej, bollerne kom ikke til at smage af fersken.

Og nu til opskriften, hvor tip nr. 3 gemmer sig i fremgangsmåden. Har du flere bagetips, så del dem gerne i kommentarfeltet.

Prøv også: Nemme, koldhævede morgenboller

Rustikke morgenboller og et par gode bagetips

Rustikke morgenboller
11-12 stk.

25 gram gær
3 dl vand
50 gram solsikkekerner
50 gram hørfrø
1 tsk. groft salt
2 tsk. akaciehonning
2 spsk. olivenolie + 1/2 spsk. til at smøre hæveskålen (se tip nr. 3 i fremgangsmåden)
3 spsk. yoghurt
100 gram rugmel
100 gram durummel
300 gram hvedemel (cirka)

Mælk til pensling og lidt ekstra

Rør gæren ud i vandet og tilsæt solsikkekerner, hørfrø, salt, akaciehonning, olivenolie og yoghurt. Rør melet i lidt af gangen og ælt til du har en samlet og lidt klistret dej – og her kommer så tip nr. 3; smør skålen, hvori dejen skal hæve, med en smule olie – så sætter dejen sig nemlig ikke fast i skålen og det bliver nemmere at forme den til boller efter hævning. Sæt dejen til at hæve et lunt sted i en times tid. Når dejen har hævet, formes den til boller. Jeg synes, at det er lidt nemmere, hvis man lige dypper hænderne i koldt vand. Pensl bollerne med mælk og drys med lidt hørfrø. Du kan vælge at lade bollerne efterhæve en halv times tid for et lidt mere luftigt resultat eller blot bage dem med det samme. De skal bages ved 200 grader i 15-20 minutter.

Rustikke morgenboller og et par gode bagetips

No images found!
Try some other hashtag or username