Nemme, koldhævede morgenboller (med eller uden surdej)

Jeg ikke særlig god til at eksperimentere med at bage af den simple grund, at jeg gør det alt for sjældent. Det man ikke gør særlig ofte, bliver man ikke særlig god til og sådan er det bare. Da jeg i går aftes fik lyst til nybagte morgenboller, kom jeg derfor i tanke om en opskrift jeg havde set på Annas inspirerende blog. Opskriften virkede simpel og bollerne så fantastisk lækre ud. Bollerne skulle koldhæve, hvilket betyder, at de skulle hæve natten over i køleskabet. Jeg skyndte mig derfor straks ud i køkkenet og rørte dejen sammen. Næste morgen stod jeg op og hoppede i løbetøjet, men inden jeg smuttede ud af døren fik jeg lige klattet dejen ud på en bageplade og tændt ovnen. På den måde kunne bollerne efterhæve mens jeg løb og ovnen ville være varm, når jeg kom tilbage. Så smart jo! Da jeg så kom hjem røg bollerne i ovnen og et kvarter efter var der lækre, nybagte morgenboller.

Nemme, koldhævede morgenboller (med eller uden surdej)

Koldhævede morgenboller
12 styks

5 dl koldt vand
1/4 pakke gær
1 tsk. salt
1 tsk. honning
150 g grahamsmel
500 g hvedemel

Rør gæren ud i vandet og tilsæt honning og salt. Bland grahamsmel og hvedemel i en skål og ælt det i dejen lidt ad gangen. Ælt dejen godt – gerne i 5-10 minutter. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og kom den i køleskabet natten over. Næste morgen klattes dejen ud til 12 boller på en bageplade beklædt med bagepapir, efterhæver i 20-30 minutter og bages ved 220 grader i 15 minutter.

Læs også: Surdej – en super nem fremgangsmåde

Fremgangsmåde, hvis du bruger surdej (update den 4. marts 2017):
Bollerne får en mere sprød skorpe, hvis du bruger surdej. Udskift 1 dl vand med 1 dl surdej. Rør gæren ud i vandet og surdejen og tilsæt honning og salt. Bland grahamsmel og hvedemel i en skål og rør det i dejen lidt ad gangen. Ælt dejen godt – gerne i 5-10 minutter og gerne på røremaskine. Dæk skålen til og kom den i køleskabet natten over. Næste morgen tages skålen ud af køleskabet og stilles på køkkenbordet i 30 minutter før dejen hældes forsigtet dejen ud på et meldrysset bord. Varm ovnen op til 250 grader med bagepladen indeni. Hak dejen ud i passende stykker og flyt forsigtigt stykkerne over på et stykke bagepapir. Det er vigtigt ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne vil briste. Hiv bagepapiret over på den varme bageplade og bag bollerne i 15-18 minutter eller til de er gyldne og flot hævede.

Nemme, koldhævede morgenboller (med eller uden surdej)

No images found!
Try some other hashtag or username