Jeg elsker “samle-selv”-mad. Herhjemme er det et hit, at man selv kan bestemme hvad man vil have, i hvilken rækkefølge man vil have det og hvilke kombinationer man vil lave. Min kæreste og jeg er nemlig ikke altid helt enige om, hvad der smager godt, og hvilke kombinationer, der er lidt for mærkelige. Forleden fik vi friske vietnamesiske forårsruller, der gør det perfekt som “samle-selv”-mad. Jeg blev introduceret til rispapiret hjemme hos mine forældre for længe, længe siden, men har faktisk kun lavet det selv en enkelt gang før. Hvorfor, ja, det ved jeg egentlig ikke, men jeg er sikker på, at det fra nu af komme til at stå på menuen lidt oftere. Det er super nemt, smager skønt og tager ingen tid at forberede – perfekt til en travl hverdagsaften.

Du skal bruge:
Rispapir – jeg købte bare mit i Kvickly
Fyld
Dip

Sådan gør du:
Jeg synes, at de friske vietnamesiske forårsruller smager bedst, hvis man spiser dem, lige når de er rullet og så vi rullede dem ved bordet. Alt fyldet og dips blev sat på bordet sammen med rispapiret og et fad med vand i samme størrelse som rispapiret. Rispapiret skal dyppes i vandet, men skal altså ikke lægge i blød – bare ned i vandet og op igen. Selvom det virker lidt stift, når du ligger det på tallerkenen, så skal det nok blive blødt, inden du er klar til at rulle. Fyldet placeres på rispapiret, enderne foldes og papiret rulles stramt om fyldet. Dyp i dippen, spis og gentag. Nemt!

Fyldet
Jeg tømte simpelthen bare køleskabet for grønt og næsten alt kan bruges. Mit køleskab gemte denne aften på agurk, pastinak, rød peberfrugt, gulerødder, gul squash, palmekål og salat. Friske krydderurter som koriander og mynte, avocado, mango, forårsløg, chili og ananas smager også skønt i.

Det samme gælder kødet – brug hvad du har. Jeg havde lidt rester af noget stegt hakket oksekød og lidt rester af en cuvettesteg. Begge dele blev lige hurtigt vendt rundt på panden i lidt kokosolie. Derudover stegte jeg lidt kyllingeinderfilet, som havde marineret i en blanding af honning, soya, æblecidereddike, salt, peber, spidskommen og chiliflager i en times tid.

Dippen
Ingen friske forårsruller uden en lækker dip, så jeg rørte en hurtig peanut butter dip sammen.

Peanut butter dip

1/2 dl kokosmælk
2 spsk. peanut butter
1 spsk. citronsaft
Et fed presset hvidløg
½ rød finthakket chili
1 spsk. tamari

Rør alle ingredienserne til dippen sammen og servér.